Het zorgtraject

Eetstoornissen zijn complexe aandoeningen die een multidisciplinaire opvolging vereisen.

Sinds februari 2024 hebben kinderen - adolescenten - jongvolwassenen (tot 23 jaar) die lijden aan een eetstoornis (die niet zijn opgenomen in een ziekenhuis) recht op terugbetaalde gespecialiseerde zorg.

Dit zorgtraject kan opstarten zodra de behandelend arts een diagnose heeft gesteld en samen met de betrokken zorgverleners (arts, psycholoog en diëtist) een behandelplan heeft opgesteld.

Er wordt geen eigen bijdrage of supplement gevraagd voor specifieke diensten van de pycholoog en diëtist die onderdeel uitmaken van het zorgtraject "eetstoornissen"

Hoe werkt het?

De 3 fasen van het zorgtraject

1

1

Diagnose

De huisarts stelt de diagnose en activeert het zorgtraject

1

2

Behandelplan

De huisarts, een psycholoog en een diëtist stellen een behandelplan op dat is afgestemd op de behoeften van de patiënt.

1

3

Ondersteuning

Gespecialiseerde zorg door psycholoog en diëtist zijn beschikbaar voor de patiënt.

Het is gratis voor de patiënt

Zodra de huisarts het zorgpad heeft opgestart, wordt de patiënt 100% terugbetaald door de mutualiteit.

Er wordt geen eigen bijdrage of supplement gevraagd voor specifieke diensten die onderdeel uitmaken van het zorgtraject "eetstoornissen".

In sommige ernstige gevallen

Als u of uw patiënt het gevoel heeft dat de eetproblematiek een meer intensieve behandeling vereist dan moet u weten dat er gespecialiseerde centra voor de behandeling van eetstoornissen bestaan die kunnen helpen.

Het ambulant behandelteam kan beroep doen op een multidisciplinair ambulant support team (MAST) via de netwerken geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en adolescenten. Dankzij de samenwerking tussen verschillende zorgverleners binnen de eerste lijn, kunnen de noden van patiënten met een eetproblematiek sneller opgespoord worden. Alsook krijgen deze jonge patiënten makkelijker toegang tot de hulp die ze nodig hebben.

Een multidisciplinair ambulant ondersteuningsteam (MAST) is opgericht om u te ondersteunen bij het opstarten van een zorgpad voor uw patiënt. Als eerstelijnsprofessional kan u contact opnemen met dit team als je problemen of vragen hebt over dit zorgtraject en de implementatie ervan.

Het MAST-team biedt intervisies en supervisies ter ondersteuning voor professionals om jongeren met eetstoornissen te helpen.

Neem contact op met het team : tca.info@bru-stars.be

nl_BENederlands (België)