Het zorgtraject

Eetstoornissen zijn aandoeningen die gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid en hulp vereisen van verschillende soorten professionals

Sinds februari 2024 hebben kinderen - adolescenten - jongvolwassenen (tot 23 jaar) die aan een eetstoornis lijden recht op terugbetaalde gespecialiseerde zorg. Dit zorgtraject kan opgestart worden zodra de huisarts de diagnose heeft gesteld en een behandelplan heeft voorgesteld met de verschillende betrokken hulpverleners. De behandeling door de psycholoog en diëtist is volledig terugbetaald door het ziekenfonds als onderdeel van het zorgtraject « eetstoornissen ».

De 3 fasen van het zorgtraject

1

1

Diagnose

Je huisarts stelt de diagnose

1

2

Behandelplan

Ton médecin généraliste, un·e psychologue et un·e diététicien·ne font un plan de soins qui t’est adapté

1

3

Ondersteuning

Je krijgt terugbetaalde ondersteuning door een psycholoog en diëtist met expertise in eetstoornissen.

De eerste stap in het "zorgtraject" is een bezoek aan je huisarts.

Als je vragen hebt of je voelt je ongemakkelijk om dit te bespreken met je arts, dan zijn wij er om je te helpen! Je kunt contact met ons opnemen door dit formulier in te vullen.

Obesitas of pediatrische eetstoornis

Ook kinderen van 2 tot 17 jaar die lijden aan obesitas hebben recht op terugbetaalde zorg via het zorgtraject obesitas. Afhankelijk van de noden wordt een begeleiding opgestart ofwel door een diëtist ofwel door een multidisciplinair ambulant team ofwel door een gespecialiseerd residentieel centrum.

Ook als je kind tussen 0 en 12 jaar oud niet in staat is om via de mond te eten vanwege een pediatrische eetstoornis, is er een pediatrisch zorgtraject beschikbaar.

Maak een afspraak met je huisarts of kinderarts om de situatie te beoordelen en de beste aanpak te bepalen.

nl_BENederlands (België)